fbpx

DESPRE IMPORTANȚA UNEI COMUNITĂȚI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Istoria ne arată că cele mai de succes și longevive proiecte se nasc din interesele comune, sincere și reale ale celor care participă direct la dezvoltarea lor. Credem că aceasta va fi și povestea noastră! 

Echipa Make for Romania s-a format datorită dorinței tuturor membrilor de a se implica în găsirea de soluții imediate pentru depășirea crizei din sistemul medical. Aceasta a fost miza noastră de început: pe de o parte ne-am dorit să descoperim metode de a veni în întâmpinarea lipsurilor cu care se confrunta sistemul medical la începutul pandemiei și, în același timp, să găsim o metodă eficientă de a motiva și susține comunitatea din care majoritatea dintre noi făcea deja parte: Nod makerspace. 

Așa că am început prin a ne gândi imediat la comunitatea Nod, de care eram în primul rând responsabili și ne-am asigurat că nu-i punem și mai mult în pericol. Am înțeles cât de importantă este reacția imediată de izolare, ne-am împăcat cu gândul că nu ne vom mai bucura unii de ceilalți așa cum eram obișnuiți, am blocat ușile și am plecat acasă la fel de confuzi și cu la fel de multe întrebări legate de viitor ca oricare.

În această perioadă de distanțare socială, a devenit virală o discuție dintre un profesor și studentul său. 

Margaret Mead, una dintre cele mai influente femei ale secolului XX, antropolog social și cultural a demonstrat prin munca de teren din Samoa, având ca studiu de caz adolescentele Manu în raport cu adolescentele americane, că personalitatea unui individ este extrem de influențată de cultura în care se dezvoltă și nu de materialul genetic moștenit. Aceasta a fost rugată de unul dintre studenții ei să-i spună care ar fi prima descoperire arheologică care să dovedească existența unei civilizații. 

Răspunsul ei a fost surprinzător atunci, pentru audiența academică, dar și-a păstrat autenticitatea până în prezent: descoperirea unui fracturi de femur vindecate. Acel os vindecat spune povestea unei comunități care a avut grijă ca un singur individ să poată merge din nou. Acesta a fost bandajat, îngrijit și susținut și nu a trecut singur printr-o perioadă vulnerabilă. Pentru că o singură persoană dintr-un grup nu a fost abandonată într-un moment critic, ci susținută, protejată și hrănită în continuare, aceasta este prima dovada de civilizație.

La fel ca la începutul civilizației, perioada prin care trecem acum și orice alte momente de impas și incertitudine, teamă și disperare, cu care poate ne vom mai confrunta în viitor, ne arată că cea mai eficientă metodă de a depăși un impas este să fim solidari. Solidaritatea, înțelegerea, empatia, sunt abilități de care avem la fel de multă nevoie acum cum avem de nevoie de profesioniști, de makeri, de arhitecți, designeri, oameni de comunicare, HR, marketing, de cei care știu să folosească un CNC, care știu să prototipeze, care cunosc proprietățile materialelor și care cel mai important vor să ajute. Noi suntem Make for Romania și vrem să ajutăm.

Am fost inspirați de proiectul Viziere.ro, în care suntem implicați trup și suflet, care s-a născut spontan, din nevoia de a veni cu soluții rapide oferite de makeri, pentru cei care aveau nevoie urgentă de echipamente de protecție. A urmat o mobilizare fantastică a sute de voluntari din 24 de centre de prototipare care au produs și distribuit peste 120.000 de viziere în toată țara. 

Având experiența aceasta, ne-am dat seama că putem face mult mai mult.

Următorul pas a venit firesc: știam că trebuie să participăm în continuare la lupta împotriva răspândirii virusului, mai ales că nevoile celor direct implicați și afectați s-au diversificat. Iar dacă tot am reușit să trasăm această rețea bogată de makeri implicați din toată țara, vrem să arătăm cât sunt ei de pregătiți, de energici, optimiști, abili, capabili și plini de resurse. 

Make for Romania sunt de fapt ei și noi suntem aici să-i susținem