fbpx

VIZERE DE LA PROTOTIP STUDIO

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Când viziunea ludică asupra vieții se transpune în obiecte funcționale, ce rezultă?Responsabilitate, implicare și multă muncă pentru un obiect vital comunității. 

Trei prieteni și parteneri în business, arhitecți pasionați de design de obiect și căutători nestăviliți ai formei de echilibru prin dimensiunea spaţială şi temporală a obiectelor create, adică Prototip Studio, au decis să își aducă aportul în lupta împotriva riscurilor majore confruntate de cadrele medicale, create de pandemia coronavirusului.

Bogdan, Ioana și Mihai fac echipă încă din 2016 în cadrul Prototip Studio din Cluj-Napoca, dând viață ideilor creative pentru obiecte funcționale și estetice care ating diverse sfere ale designului: spații interioare și exterioare, mobilier și produs. 

Când valul coronavirusului i-a lovit din plin pe cei aflați în prima linie a unui sistem de sănătate vulnerabil istoric în țara noastră, cei trei arhitecți au decis că nu pot sta deoparte și privi de la distanță provocările crescânde ale medicilor și cadrelor medicale, pentru propria sănătate, dar și ca pilon de stabilitate al sănătății întregii societăți. Prototip Studio și-a urmat valorile sale fundamentale și a intrat în luptă. Și-a reorientat obiectivul designului de produs anterior crizei și a creat un model de vizieră, pentru protecția feței și ca barieră împotriva particulelor transmisibile ale coronavirusului.

Au început cu un research pentru identificarea unor materiale ușor accesibile, care pot fi supuse dezinfectărilor succesive și pot face produsul reutilizabil. Dorința a fost ca acest produs să poată fi refolosit, în contextul în care cererea la nivel de țară din partea cadrelor medicale ajungea la sute de mii de viziere. Au ales sa evite folosirea buretelui care ar fi limitat produsul la o singură utilizare.

După consultări cu cadrele medicale și testări de produs, Prototip Studio a adăugat vizierei și un cozoroc, astfel încât protecția oferită feței să rămână și în momentul în care utilizatorul și-ar fi plecat capul în interacțiunea cu un posibil contaminat.

Prototip Studio a pornit la drum cu o idee clară în mine asupra unui impact minim pe care să îl aibă prin eforturile sale. Primul era prototiparea unui produs cu o eficacitate ridicată și reutilizabil, iar al doilea, producția unei cantități de 20.000 de bucăți într-un timp scurt de două săptămâni. 

În urmă cu 2 zile am început să printăm 3d viziere, pe care le distribuim gratis medicilor. Producem cam 35 de bucăți pe zi, de acest tip. Super. Și mai și este că ne-am unit forțele cu Young , am dezvoltat un nou model care poate fi realizat în paralel cu cele printate, și am atins o producție de minim 1000 de bucăți pe zi. <3 Until now.

Primele viziere au ajuns astăzi la Ginecologie 1 Cluj, la Spitalul CFR, și avem o listă întreagă de spitale care așteaptă în întreaga țară”, Prototip Studio Facebook, 25 martie. 

Pentru că întotdeauna solidaritatea și contribuția colectivă sporește impactul și scurtează efortul către reușită, arhitecții de la Prototip Studio și-au unit forțele cu cei de la Young Media, și au reuși să producă împreună deja 6.000 de viziere. Pentru distribuția lor către cadrele medicale din toată țara s-au asociat cu Viziere.ro, Beard Brothers, Vedem Just și Un Singur Cluj.

Viziera creată de Prototip Studio este un proiect open source care poate fi copiat, adaptat și redistribuit în scopuri necomerciale. Toate informațiile utile pentru producție se regăsesc aici.

Proiectul vizierelor are o acoperire națională prin cele 23 de centre regionale coordonate prin platforma Viziere.ro și un centru internațional, în Republica Moldova. În total au fost produse până în momentul de față peste 140.000 de viziere, iar cererile centralizate in platforma ajung la 500.000. În jurul ideii de implicare civică activă, de solidaritate cu cei care muncesc zi și noapte ca să salveze vieți sau să ne readucă sănătatea, s-a creat o comunitate a oamenilor excepționali. Mii de oameni și-au adus contribuția prin muncă voluntară, donații în bani și în materiale, materii prime de producție și echipamente, spații de lucru și vehicule pentru transport. În spatele firmelor implicate în acest proiect sunt tot oameni care au luat decizia de sprijin și implicare. Și în definitiv, fiecare dintre noi are pe cineva drag pe care vrea sa-l revadă sănătos și să-l îmbrățișeze cât mai curând, iar dacă asta ne determină să luăm atitudine și să contribuim, este un câștig al întregii societăți.

Dacă vrei să îi susții pe Protosop Studio să producă cele 20.000 de viziere, poți dona prin Revolut / BT Pay la numărul 0727781690 (BT 24 PRIN SMS nu funcționează) sau în contul RO19BTRL01301201I51708XX (RON) – Goția Bogdan Alexandru.

Mai multe detalii despre proiectul național al Vizierelor găsești aici.